Orvosi rendelő 


3791. Sajókeresztúr, Petőfi út 81. sz. 

Tel:46/307-453

Rendel: Dr. Czeglédy László

Belépés betegként csak telefonon előre egyeztetett időpontban és módon, a meglévő virológiai szabályok betartásával!

Rendelési idő:

Hétfő: 8.00 – 12.00
Kedd: 12.30 – 16.00
Szerda: 8.00 – 12.00
Csütörtök: 12.30 – 16.00
Péntek: 8.00 – 12.00

Fekvőbeteg bejelentés naponta 8-10-ig
Ügyelet: munkanap 17.00-tól
munkaszüneti napokon folyamatosan: 317-383

Baleset, segélyhívás (mentők): 104


Sajókeresztúr Község Egészségügyi ellátásáról tájékoztató.

Helyi önkormányzatokról szóló  1990.évi LXV. törvény szabályozza  a települési önkormányzatok feladatát és hatáskörét.

A törvény alapján a települési önkormányzat feladata:

A helyi  közszolgáltatások körében  az egészségügyi ellátás biztosítása a községben:

    a települési önkormányzat az egészségügyi alapellátás körében gondoskodik a háziorvosi,  
    házi gyermekorvosi ellátásról, a fogorvosi alapellátásról, az alapellátáshoz kapcsolódó    
    ügyeleti ellátásról, a védőnői ellátásról, az iskola – egészségügyi ellátásról.

Háziorvosi szolgálat:

 Dr. Czeglédy László főorvos vállalkozásban látja el Sajókeresztúr községben,  két ápolónő Görög Judit és Molnár Zoltánné Rita segítségével.

Lelkiismeretes munkája során előtérben van a beteggondozási és megelőzési munka.  Tevékenysége során nem csak a beteget, hanem az embert is gondozza. Természetesen eredményesen kezelni, csak azt lehet aki hagyja is magát és figyelmet, időt, és törődést fordít megromlott egészségi állapotának rendezésére, illetve a kóros állapotromlás feltartóztatása érdekében. A házi orvos célja a betegség meggyógyítása, vagy ha az nem lehetséges  akkor minél tovább fenntartani az elérhető legjobb életminőséget.

Feladatának tekinti a betegek szűrését a betegségek megelőzése érdekében. A nők rendszeresen évente történő onkológiai szűrését /mellrák rendszeres önvizsgálatát), férfiak esetében  a prosztata vizsgálat elvégzése indokolt.  Felnőtt lakosság érdekében fontosnak tartja  legalább 2 alkalommal elvégezni a  vérnyomásmérést, évi egyszeri laboratóriumi és fizikális orvosi vizsgálatot,  még panasz mentes állapotban is.
A fenti sémák esetén lehetőség nyílik, hogy a kialakulóban lévő betegségek, szervi elváltozások korai stádiumban kerülhetnek felismerésre, adott esetben kezelésre.

Az éves beszámolók a kamerafelvételeken megtekinthetőek a közösségi videómegosztón.

 Sajókeresztúr községben  2004. évi adatai:

–          Haláleset. 9.fő. (6 férfi, 3 nő) átlag életkor:  72.év. Halálokok: Szívinfarktus, keringési elégtelenség, agyvérzés, alkoholizmus.

–          Leggyakrabban előforduló betegségek: Szív, érrendszeri, keringési betegségek. Cukorbetegség, Perifériás érbetegségek: verő és visszérbetegség, vérképző rendszeri: anaemiák, leukémiák, Endokrin, Rosszindulatú daganatos, Krónikus vesebetegségek.

Védőnői szolgálat:

A védőnői szolgálat, az alapellátás körébe tartozik, és a területi egészségügyi ellátással foglalkozik.
A védőnői körzet  Sajókeresztúr – Sajóecseg körzet gondozottjait foglalja magába, mely földrajzilag meghatározott területet ölel fel  E két települést  1 védőnő  látja el.
A gondozottak orvosi ellátása, több háziorvossal történhet / Sajókeresztúrban a gyermekek egy része a Szirmabesenyő-i. gyermekorvosi ellátáshoz tartoznak/, de  helyi  védőnői ellátáshoz tartoznak.
A házi orvosi ellátás a község lakóinak ellátásával foglakozik, legfontosabb része a gyógyító tevékenység, míg a védőnői szolgálat a várandós anyák és csecsemő – gyermekvédelemmel foglalkozik, és  preventív megelőző munkát végez.

 –  2004/2005. tanévben az iskolások, óvodások védőnői ellátása folyamatos , szűrővizsgálatokat végeznek (előírt tisztasági vizsgálat) valamint  nagy részét kitevő családlátogatások kapcsán és iskolai eü. felvilágosító programok alkalmával végzik, hisz mind életmódbeli és táplálkozási tanácsokkal látják el a hozzájuk fordulókat.

Teszik mindezt tanácsadóban, tanácsadáson, óvodai-iskolai ellátás területén és családlátogatás kapcsán.

Ügyeleti ellátás:

–          A Mobil-Med Egészségügyi Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság
1996. május 1.-től végzi a Szirmabesenyő központtal üzemelő  8  község (Szirmabesenyő, Arnót, Sajóbábony Sajókeresztúr, Sajóvámos, Sajóecseg, Sajósenye, Sajópálfala) területére kiterjedő  központi felnőtt – és gyermekorvosi ügyeleti  tevékenységet.

–          A Mobil-Med Eü. Szolg. Kft. vállalkozási szerződéssel és megbízásos szerződés alapján foglalkoztatott, -jogszabály által előírt szakképesítésű,-  többféle szakorvossal és szakorvos jelölttel (belgyógyász, kardiológus, háziorvos, oxyológus, ideggyógyász, traumatológus), vállalkozási szerződéssel foglalkoztatott mentőtiszti, mentő-szakápolói végzettséggel rendelkező asszisztensekkel és gépkocsivezetőkkel látja el ezt a tevékenységet hét közben  17-07-ig, hétvégeken és munkaszüneti napokon 07-07-ig.

–          A jogszabály által nevesített ügyeleti idő  hét közben 16 órától reggel

–          08-ig tart. Hét közben du. 16-17 óráig és reggel  07-08 óráig tartó időszakban a területen dolgozó háziorvosok vállalták a sürgős betegellátást.

–          Munkájuk során folyamatos, kollegiális kapcsolatot  tartanak  a sürgősségi munkában résztvevő társintézményekkel (mentők, kórházi ambulanciák) és a háziorvosokkal.

–          A hívásokat- bejelentés alapján – sürgősségi sorrendben látják el akut, életveszélyt jelentő megbetegedések ellátását időben előtérbe  helyezik, a halasztható, egyszerűbb megbetegedésekkel szemben.

–          Az ügyeletre érkező összes hívást teljesítik, ill. kiérkezésükig orvosi tanácsokkal látják el a segélykérőt (pl. tanácsadás lázas állapot esetén láz csillapítására: hűtőborogatás alkalmazása az orvos megérkezéséig

Fogászati ellátás:

–          A fogászati ellátást  Dr. Imre György fog- és szájbetegségek szakorvosa  Dr. Imre és  Társa Bt. látja el Szirmabesenyői egészségügyi központban. A fogászati körzethez tartozik Sajókeresztúron kívül Sajóecseg, Sajóvámos, Sajósenye .

Következő gyakoribb beavatkozásokat végzik a fogászati rendelésen:

      –          fogászati rtg. felvétel készítése,
      –          műtéti beavatkozások,
      –          fogeltávolítás,
      –          végleges tömések, amalgám
      –          végleges tömések – esztétikus
      –          gyökértömések foganként
      –          fogkő – eltávolítások
      –          nyálkahártya- és parodontológiai kezelések
      –          behelyezett-lemezes fogművek-akrilát
      –          behelyezett-lemezes fogművek-fémvázas akrilát

         Az elmúlt években jelentésen megnőttek a fogmegtartó kezelések (vagyis a tömések, és a gyökérkezelések) száma, ezért és mert törvény is kötelezést írt elő, bevezették az időpontra való berendelést,mert a fogászati beavatkozások többsége meglehetősen időigényes.

Nem kell időpontot kérni, ha sürgős probléma van (erős fogfájás, arcduzzanat,vérzés, vagy  ha csak ellenőrzésre, konzultációra szeretne menni valaki. Természetesen telefonon is lehet időpontot kérni.

Szervezett iskolafogászati szűréseket és szájhigiénes  felvilágosításokat a tanévben  csütörtökönként végzik:

–          tejfog tömések
–          tejfog pulpotómiák
–          maradófog tömések
–          maradófog gyökértömések
–          maradófog eltávolítások

Ezen alkalmakkor a szülők az oktatókon keresztül megtudják, hogy gyermekeiknek hányszor és milyen sürgősen kell fogászatra járniuk.
Sajókeresztúr Önkormányzat Képviselő-testülete minden éveben megtárgyalja  eü, alapellátás működését , az érintett szolgáltatók beszámolója alapján.

Az egészségügyi alapellátás fejlesztése Sajókeresztúr községben
átadás

A fejlesztés időtartama: 2009. július 1.-2010. március 31. volt. Ebben az időintervallumban valósult meg az épület átalakítása. Az akadálymentesítés előírásainak megfelelően a fogyatékkal élők igényeinek is megfelelő mosdót alakítottak ki. Az esélyegyenlőség jegyében mozgássérült parkolót, vezetősávot, a szintkülönbségek áthidalására rámpát építettek ki, a hallássérültek érdekében indukciós hurkot, míg a vakok- és gyengénlátók segítésére nagy kontrasztú, Braille-felirattal ellátott tájékoztató táblák kerültek kihelyezésre. A komplex akadálymentesítés megvalósulásával a településen élő sérült személyek akár önállóan is igénybe vehetik a megújult egészségügyi alapellátást, ezáltal csökkenhet a házhoz hívások száma.

A projekt keretében a rendelő épületének felújításán kívül az orvosi műszer- és eszközállománya is olyan, az alapellátáshoz nélkülözhetetlen elemekkel gazdagodott, mint például EKG gép, defibrillátor, sterilizátor és feltöltött sürgősségi táska.  Az épületben található kopott bútorzatot új berendezési tárgyakra cserélték. Az informatikai infrastruktúra az akadálytalan munkavégzéshez szükséges korszerű asztali számítógéppel és a hozzá tartozó hardware-ekkel bővült.

Kollár Miklós Polgármester Úr a következőképp nyilatkozott a fejlesztéssel kapcsolatban: „ A támogatás elnyerését nagy örömmel fogadták a keresztúriak. Fontos számunkra, hogy településünk folyamatos fejlődését biztosítsuk, mely magába foglalja az elérhető szolgáltatások minőségi javítását, így az egészségügyi ellátás korszerűsítését is.”

Gyógyszertár nyitvatartása 2024.február.1-től:

Hétfő: 13:00-15:00

Kedd: 13:00-15:30

Szerda: Zárva

Csütörtök: 13:00-15:30

Péntek, szombat, Vasárnap: Zárva